
Metabolizmanın işleyişi sonucu atık olarak ortaya çıkan ve serbest radikal olarak adlandırılan oksidasyon ürünleri antioksidan sistemimiz tarafından sürekli temizlenir. Glutatyon insan, hayvan, bitki, mantar ve bakterilerde bulunan ve organizmayı oksidasyondan (paslanma, yaşlanma) koruyan, vücudun en büyük antioksidanıdır. Glutamin, Glisin, Sistein aminoasitlerinden oluşan Glutatyon, bu aminoasitleri içeren gıdaların alınması sonucu vücutta sentezlenir.
Glutatyon özellikle hücrelerin içinde yer alan ve enerji metabolizmasından sorumlu olan mitokondrilerin metabolizması sonucu oluşan atık maddeleri, serbest radikalleri, dışarıdan alınan toksik maddeleri karaciğere taşır ve detoksifiye eder.
Mitokondrilerin ve antioksidan sistemin sağlıklı çalışması;
Glutatyon sistemi için gerekli olan aminoasitlerin yetersizliğinde ya da ihtiyacın arttığı durumlarda bu en güçlü antioksidan sistem gerekli detoksu sağlayamaz ve hastalıklar ortaya çıkar.
Glutatyonun Mekanizmasını Bozan, Etkisini Azaltan Faktörler:
Sağlıklı yaşlanma için en büyük antioksidan olan Glutatyon kapasitesinin sağlıklı beslenme, toksik etkilerden kaçınma, yaşa ve fizyolojiye uygun aerobik egzersizle artırılması gerekir.
Glutatyon Kapasitesini Artıran Besin ve Takviye Ürünler:
Besinler:
Takviyeler:
Yaşam biçimi:
Antioksidan sistemin risk altına girdiği stres, çevresel toksinlerin artması, enfeksiyonlar ve sağlıksız beslenme durumunda Glutatyon sistemi yetersiz hale gelecek, çöken antioksidan sistem kronik hastalıklardan kansere kadar birçok sağlık sorununu tetikleyecektir. Beslenmenin ve destek ürünlerin katkısının yetersiz kaldığı bu durumlarda ağızdan ya da damardan Glutatyon desteğinin sağlanması önemlidir. Oral Glutatyon desteği, aminoasitlerin mide asidiyle parçalanması nedeniyle yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle damar yoluyla Glutatyonu oluşturan Glutamin, Sistein ve Glisin aminoasitlerinin, C vitamini eşliğinde verilmesi gerekir.
Glutatyon Serumu Uygulaması: